20. DESEMBER

Det har blitt kalde netter og mørke dager ved polarsirkelen, ja nå er det nesten ikke dag i det hele tatt. Godmorgen og godkveld kan vi si i samme inn- og utpust.

Men selv om dagene er korte og mørke er det likevel full aktivitet. Dagene lyses opp av gode nyheter og nattene av meteorstormer og nordlys. Et særlig prosjekt har satt ekstra lys på Træna dette halvår. Det er Osram som valgt å samarbeide med oss her ute i havgapet i et prosjekt hvor løsninger for «urban belysning» prøves ut.

Hva som menes med «urban» kan vi gå dypere inn på i en annen luke, men kort fortalt handler det om steder hvor mennesker er. Og i stedet for å velge en plass i bystrøk, pakket Hilde Sofie Noreld Olaisen fra Osram i Oslo kofferten og tok turen til Træna.

Idag får vi hennes refleksjoner (!) om lys og mørke, passende nok på årets mørkeste dag. Varsågoda:

En hilsen til mørket på årets mørkeste dag

For dette med lys og mørke er vel noe vi alle kjenner på kroppen om vi lider av «vinterdepresjoner» eller er «våryre». Kanskje kommer det an på oss selv hvordan vi vrir og vender på det, da er jeg blant de heldige som fylles med varme inni meg når vinteren og mørket kommer krypende. Jeg som liker å reise og se og oppleve frydes fordi stedene jeg kjenner blir som skapt på ny og endrer karakter. Men slik er det jo ikke alle som ser det. Jeg husker fra jeg var lita at min far alltid talte dagene til denne dagen, Vintersolverv – eller midtvinter – årets korteste dag og dagen sola «snur». Når dagen endelig hadde kommet så pustet han lettet ut, for da kom alt til å ordne seg, da gikk det mot lysere tider..

Er det med en stor klype ironi at det året som har vært har brakt meg nettopp til den plassen hvor min far er vokst opp for å sette opp belysning i mørketida? Træna, på 66° og med steile fjell som strekker seg rett ut mot storhavet. Ordene vinterstorm og mørketid har et helt annet innhold her en der jeg er vokst opp. «Herrens veier er uransakelige» brukte min farmor (som også er vokst opp i havgapet) å si. Ja så sannelig var det på ingen måte dette jeg forventet av den nye jobben når jeg begynte hos Osram i slutten av 2016.

20171011-500_6229.jpg
Foto: Terje Kolaas

Det hele begynte med en idé om å gi by-rommene tilbake til byens innbyggere. For meg som har bodd største delen av mitt voksne liv i Italia er det påfallende at når du reiser rundt i Norge om vinteren er mange flotte bygg, plasser og parker mørke. Det er lite folkeliv og noen plasser virker neste forlatte selv om de befinner seg midt i en bykjerne eller ved et samlingspunkt. Når jeg nå fikk en fot innenfor en stor belysningsprodusent og diskuterte dette med mine kolleger ble vi enige om å sette fokus på noen kritiske spørsmål: «Kan vi gjøre en plass mer attraktiv ved å lys-sette den?» «Kan vi bruke belysning til å skape samlingspunkter også i vintermørket?» Idéen vokste til et ønske om å utføre en test av dette. Vi så for oss en park i et av nærområdene i Oslo. Så jeg fartet rundt og snakket med bydelskommuner og lokalpolitikere i Oslo og omegn, men vekket ikke noen stor begeistring. Jeg ble bedt om å komme tilbake neste måned, eller helst neste år. Ved et slump kom jeg så i kontakt med Moa Björnson, utviklingssjef i Træna Kommune, hun har erfaring fra en rekke steds-utviklingsprosjekter og ble straks engasjert i å gjøre en test i Træna. Jeg kjente til Træna fra før men må ærlig innrømme at selv om jeg er halvt nordlending har jeg aldri vært nordpå om vinteren! Vi har tenkt at det er et sommer reisemål, på grunn av mørketida. Dessverre vet jeg om flere som tenker på denne måten, desto bedre grunn og grunnlag for å jobbe med belysning av by-rom i Nord-Norge. Slik ble prosjektet Træna Urban Lighting til.

traena-urban-lighting-header-1200x500
Illustrasjon Bulút Büküm

En del av jobbhverdagen min går nå ut på å lyse opp fem plasser på Husøy på Træna, samt å teste om dette kan ha noen innvirkning på bruken og opplevelsen av byrommene i mørketiden. Tanken med prosjektet er at trænværingene skal involveres i alle stadier. Så langt har vi fått mye respons og tilbakemeldinger. Vi har også fått med oss lokale partnere som gjør dette mulig og som skal ha stor takk! Sinus Sandnessjøen sponser all montering, festivalsjefen i Trænafestivalen stiller opp 23 på natta og kjører lift. Blant folket på Træna er flere engasjerte i dette og alle stiller opp når jeg spør om hjelp, morgen som kveld, hverdag som helg!

En viktig grunn til å jobbe med prosjekter som dette, hvor lokalsamfunnet blir involvert, er bevisstgjøring. Biologene sier at lys er grunnlag for alt liv, og uten lys hadde vi faktisk ikke vært her. Vi får hele 80 % av sanseinntrykkene våre gjennom synet. Men så er det dette at vi ikke kan se lys- vi ser kun effekten, eller lyset som treffer et materiale. Nettopp fordi lys er abstrakt er det vanskelig å forstå hvordan det virker. Mange har mer forhold til en formen på en lampe, om den har et kult design, enn hva slags lys-oppgave den løser.

Når mørketiden plutselig er over oss, får jeg henvendelser av typen «Det er så mørkt, vi må få opp noe lys her, vi har ikke tid til å vente på noen lysdesigner, vi trenger bare lys, fort».

Øyet virker sånn at det søker og tilpasser seg alltid det lyseste punktet. Hvis man skal være lur og lyssette en plass fort med én sterk lampe vil den lampen faktisk få omgivelsene til å virke mørkere en om det ikke var lys der i det hele tatt. Jeg håper at de som involveres i lys-tester og lyssetting forstår at dette har en stor innvirkning på omgivelsene våre og at vi kan bruke lys til å ta aktive valg om hvordan byene våre skal se ut. Noe av grunnen til at min far talte dagene til det ble lysere og til at søringer og søreuropeere helst reiser nordover om sommeren er vel at prosjektering av mange, bygninger, plasser, og byer er laget hovedsakelig med tanke på bruk om dagen. Fem plasser er bare en begynnelse, men kanskje blir det nok til at folk kjenner det litt på kroppen: At Lekeplassen, Petter Dass Kapellet, Burmaveien, Træna Kirke og Museumshagen har fått en «nattidentitet» og at de oppleves åpne og spennende, inviterer folk til bruk og deling.

Kanskje er det noen flere av oss som vil hilse mørket velkommen når det kommer igjen til neste år?

Skjermbilde 2017-12-19 kl. 09.14.41Klikk på bildet eller denne lenk for å se en liten film om prosjektet på Træna: https://vimeo.com/243315164

/Hilde Sofie Noreld Olaisen, Osram

Les mer om Træna Urban Lighting her: www.tenktraena.no/lys

Og for den som ønsker enda mer anbefales Lys-workshop og seminar i Vinterfestivalen Ta Træna med Storm. Se program her: http://www.tenktraena.no/vinterfest

En kommentar om “20. DESEMBER

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s