17. DESEMBER

Aloha!

I dag er det tredje advent. Ventetid handler jo om å gledes til det som komme skal. Men i dagens luke skrur vi tiden tilbake noen år og fokuserer på det som vært. Vi tar oss til starten av 1900. Før Mail, Snap-Chat,  Instagram og julkalenderblogger. Da kunne man vente på at brev skulle komme i månedsvis. Julehilsener fikk skrives i oktober og svarene kom på vårparten. Nå er vi litt mindre tålmodige og kommuniserer på sekunden over halve kloden. Selv om de geografiske avstandene ikke endres, er det nesten som at verden er krympet. Det føles for eksempel som at Træna og Hawaii er ganske nære hverandre fortiden. Vi drikker Træna-Hawaii øl, går til Café Aloha og bader året rundt. Det er nesten som vi vore naboøyer eller en slags søsken-samfunn. Hvorfor? Ja, historien bak dette skal vi få litt mer innføring i her nedenfor.

Luke 17 serveres av Maja Atterstig, en dedikert fotograf og etterforsker, som jobbet med å komme nærmere både Træna og Hawaii, og slektskapet dem imellom.

Træna-Hawaii

«(…) slige julegaver som dere har sendt mig taler et sprog for sig selv som knapt nogen anden end jeg kunde forstaa. De kjære hænder som har befliftiget sig med at strikke strómper og indbrodere mine bogstaver, de smaa julekort og især fra sóster alma, hvorledes kunde hun vel kjende mig og tanke paa mig om det ikke var for de tanker som dere har instillet i hendes barnesind? Disse ting har ijen bragt mine barndomsminder lys levende for mig ijen og (kanske er jeg blódhjertet) en taare har fundet sin vei til mit óie, naar jeg tænker, har jeg fortjent eders godhed?»

Orden är skrivna av Theodor Holmen, trænværing i själ och hjärta, som lämnade ökommunen och familjen vid förra sekelskiftet för att dra på en resa som kom att vara resten av hans liv. När Theodor skriver det här brevet, den 27 juli 1908, adresserat till sin far, är han 28 år och boende i Shivley, California. Julen är för länge sedan förbi och det har sin förklaring:

«pakken kom ikke frem til jul, men den er ikke desto mindre velkommen, den har været aabnet baade i Ny york og San Francisco men indholdet er der altsammen i god behold.»

Det var andra tider då. Från det att ett brev eller paket sändes i Europa kunde det ta flera månader innan det nådde sin mottagare i Amerika. Om det ens kom fram. Det var både världskrig och världshav som kunde sätta käppar i hjulen. Den transatlantiska kabeln som gjorde det möjligt att telefonera mellan de två kontinenterna lades först på havsbottnen efter Theodors död, och Internet låg nästan ett helt sekel in i framtiden. Om Theodor ville kommunicera med familjen hemma på Træna fick han skriva ett brev för hand, frankera det och hålla tummarna. Kanske är det förklaringen på att det förekommer så få frågor i breven? Om svaret dröjer ett halvår så är frågan inte längre så aktuell?

Men låt oss ta det hela från början. Vem är Theodor Holmen? Och varför skriver jag, 137 år efter hans födelse, ett blogginlägg där han är huvudperson?

11008162_415205551987883_2086769191_n
Theodor Holmen, foto sent til familien på Træna

Theodor lämnade Træna som 18-åring och bosatte sig i Kalifornien i början 1900-talet efter ett par år till sjöss. I Amerika hankade han sig fram med diverse arbeten tills han en tidig morgon den 26 januari 1918 ankom Honolulus hamn med ångbåten «Manoa». Resan från San Francisco till Hawaii hade tagit en hel vecka. På Hawaii tog hans liv en vändning då han vann ekonomisk framgång genom sin pantbank. I brev hem till sin lillasyster Alma beskriver han tillvaron som ganska bekymmerslös.

”Klimatet her er som du vel kan sjónne meget vakert. Her ude some dage er det swært warmt men saa begynder det at regne og sjóbrisen kjóler luften ijen og om nætterne er det svært behageligt. Her er frugter og planter af alle slags og ensjónt klæder og levnedsmidler er dyre saa har vi dog haft nok til hver dag og her ude ved du vel vi sorger ikke for den dag imorgen.”

Att man på Hawaii inte sörjer för morgondagen är ju bara en del av sanningen. Breven om livet på stillahavsöarna vittnar också om en längtan hem, till Træna, familjen och årstidernas växlingar. ”Jeg skuld have lyst at være ved dig en dag i rigtig koldt veir. Her er det ikkun regn og solskjin – sommer og vinter er næsten det same”, skriver han till Alma 10 januari 1922.

Theodor och Alma. Alma och Theodor. Två syskon som föddes på Holmen med 21 års mellanrum och trotsade både det faktum att de aldrig träffats och de världshav som skilde dem åt, och lärde känna varandra genom 40 års brevskrivning. Medan Theodor med ojämna mellanrum flyttade mellan kontinenter, länder, delstater, arbeten och sociala klasser, levde Alma hela sitt 97-åriga liv i Træna kommun. Hon gifte sig, bytte efternamn och flyttade till grannön, fick två barn och levde ett mer eller mindre traditionellt fiskarbondeliv. Det lilla sundet mellan Holmen och Sandøy överkom hon genom en kort rotur. Men helt «vanlig» var hon inte. Det fanns något som gjorde att hon fick en viktig plats i Trænas historia.

I 1925 kom ett paket till 24 år gamla Alma. Paketet hade rest 10 000 sjömil med postbåt och innehöll en Kodamatic kamera, med brodern Theodor i Honolulu som avsändare. Gåvan gjorde att Almas liv tog en oväntad vändning. Hon bestämde sig för att lära sig att ta bilder och blev Trænas fotograf. I 35 år dokumenterade hon vardagslivet ute i havgapet och tog porträtt av invånarna. Några av bilderna sände hon till Theodor, så som han uttryckt önskan om i brev till systern. Han ville ta del av sin barndomsplats och fotografierna kunde visualisera sådant som var svårt att kommunicera i text. Almas bilder blev mycket betydelsefulla för honom, på samma sätt som kameran och breven från Theodor blev betydelsefulla för henne.

img_8121
Kameran som Theodor sendte fra Hawaii 1925. Foto: Maja Atterstig

Livet bjöd både på upp- och nedgångar för Theodor och i 1926 lämnade han Honolulu efter att hans pantbank gått i konkurs. De sista 24 åren av sitt liv bodde han i California där han tjänade sitt levebröd genom att arbeta på fruktplantager och sälja skosnören och rakblad. Det var en tillvaro helt väsensskild från den han berättade om på Hawaii.

Bilderna som Alma tog under sitt liv och många av breven som Theodor skrev har blivit bevarade av Almas barn. Och det är tack vare dem som det är möjligt för mig, en emigrerad svensk i Mo i Rana, att berätta om den speciella förbindelsen mellan Træna och Hawaii. I 2015, 90 år efter att Almas kamera kom med postbåten, började jag att ta porträtt av invånarna på Træna. I Amas anda och med hennes kamera tog jag bara en exponering per porträtt. Då, på Almas tid, var det ett sätt att spara på den dyra filmen, medan det för min del blev en metod för att minska mitt avstånd till Alma och avståndet mellan de avbildade människorna från två tidsperioder.

Utstilling Bodø Træna Hawaii Stormen Foto Maja Atterstig
Utstilling Portretter av Havfolket, Stormen, Bodø. Foto: Maja Atterstig

I kulturvärn-projektet Træna–Hawaii har jag tillsammans med Alma Sandøys barn, Træna kommune och Arkiv i Nordland arbetat med att samla in, bevara och förmedla Alma och Theodors historia. Historien om de två syskonen berör också 1900-talets historia präglad av industrialisering, världskrig och tekniska framsteg. Almas bilder finns tillgängliga på https://www.flickr.com/photos/arkivinordland/albums/72157658317817859. På https://www.facebook.com/traenahawaii/ kan ni läsa om en del av det som Træna–Hawaii har resulterat i.

Aloha oi och ha en riktigt god jul!

/Maja Atterstig

Bonus:

Med lov fra Tor-Arne Sandnes, Se Nor kommer her en bonus til dagens luke. Det er en pilot som ble spillet in som en «teaser» til et dokumentarfilmprosjekt. Vi håper stadig at det en gang blir en dokumentar om denne historie, inntil den dagen kan man nyte denne lille filmen:

Se Nor: Træna – Hawaii from Moa Björnson on Vimeo.

 

En kommentar om “17. DESEMBER

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s