16.DESEMBER

Fra stjernefall og meteorsvermer i skyen, via markens ville grøder, tar vi oss videre i verdens og i denne kalender. Dagens luke handler om havet. Dette massive tema, som ikke bare er en gigantisk overflate, men som byr på en hel verden med dybde og mange dimensjoner. Tenk at vi vit mer om månens overflate enn jordens havbunn.

Dagens skribent, Eilif  Bremer Landsend er filmer og kaospilot. Han setter kursen sør og  tar oss med på en reise fra Tromsø til Nairobi. Ferdselen går høyt opp, men vi  mellomlander i Lofoten, på Helgeland og ikke i hans eget indre hav. Det er en reise i vårt blå sentralnervesystem: havet.

God lørdag, god lesning og god refleksjon.

Det indre hav

Akkurat nå, akkurat nå sitter jeg på sete 14K ca. 35.000 fot oppe i lufta på vei til Nairobi. Jeg skal holde filmkurs og gjøre noen andre jobber. Et Kenyansk eventyr venter. Herlig!

Når jeg nå sitter her i lett turbulens og ser utover skyhavet som strekker seg så langt jeg kan se, mens dagens siste solstråler sender sine funklende farvel, så begynner jeg å reflektere over et spesielt hav. Ikke havet jeg ser med mine egne øyne hver dag i Tromsø, men nærmere bestemt det indre hav. Det indre hav som jeg tror vi alle har i oss.

Hva er det indre hav? Det er kanskje sjelen? Det indre havet er noen ganger mørkt, andre ganger er det lyst og turkist. Noen ganger er det full storm og noen dager er det lett bris. Det rommer mye, det indre havet. Alle minner, alt vi har lært og våre tanker.

På flyet har jeg sett på BBC sin Blue Planet. Havet er så enormt og så dypt. Det er på en måte vår ryggrad. En ryggrad i et menneske består av 33 – 34 virvler. Mellom hver virvel er det brusk og et geléaktig materiale. Gjennom ryggraden går også sentralnervesystemet. Dette systemet er koblet til hjernen og er vår kommandosentral. Den inneholder våre følelser, alle tanker og mye mer. Sikkert mer enn vi vet!

Er havet menneskenes sentralnervesystem?

Det ytre havet som jeg ser hver dag påvirker mitt indre hav. Det har gitt meg ny kunnskap og forståelse. Når jeg høsten 2016 var på Træna for å jobbe med hvordan de kan få flere unge fiskere til øyen, begynte jeg å forstå hvor mye havet betyr for ulike samfunn her nord. Jeg møtte fiskere med utrolige historier.

Mennesker som overlever grunnet havet, men som også har mistet de som står dem nærmest, grunnet havet.

I sommer badet jeg nesten hver dag. Vi kjørte ned til brygga i Bukta, sprang ut og hoppet brølende ned i havet. Det gav oss glede og gode samtaler når vi etterpå satt og så utover mot Malangen.

IMG_9532

Ofte, når jeg ser utover den gyngende våte flaten, begynner jeg å reflektere. Det ytre havet er med på å utvikle mitt indre hav.

7. mai 2016, var vi flere på vei opp fra Kvalvika i Lofoten til Kabelvåg etter en lang arbeidsdag. Jeg husker vi sto på toppen og så ned på de fire 1-tonns sekkene med søppel vi hadde plukket. Det var en følelse av å ha gjort noe betydningsfullt, noe som i den store sammenhengen kanskje kunne bety noe. Det var samtidig en øyeåpner over hvor mye søppel som var på den stranda. Jeg så med mine egne øyne hvor viktig det er å jobbe for å beskytte vår blåe ryggrad.

Jeg tror med andre ord at det de små øyeblikkene som er med på å utvikle våre indre hav. Jeg tror havet ofte reflekterer hvordan vi har det. Rytmen i havet gir forandringer i vår rytme. Våre ytre hav gir så mye til våre indre hav.

Når jeg nå i 2017 skriver disse ordene, er det, på tross av moderne vitenskap og forskning enormt mye vi ikke vet om havene. For de er så enorme, så vide og så dype.

Akkurat som våre egne indre hav,- det er så mye vi ikke vet om dem. Er ikke det spennende?

En ting har jeg lært i mitt 27-årige liv, og gjennom utallige opplevelser: Noe av det viktigste vi gjør er å ta våre på begge de to havene. Både det ytre og det indre.

Jeg vil avslutte dette med å gi dere en ekstra adventsgave i form av et spørsmål: Hvilke øyeblikk fra det ytre hav er med på å utvide ditt indre hav?

/Eilif Bremer Landsend, Filmmaker & Kaospilot
Tips:
Se BBCs Blue Planet med David Attenborough. Det er vert hver eneste minutt.

En kommentar om “16.DESEMBER

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s